MIS policy
De Blåvita Linjerna eller Rätt Randigt
Föreningens adress är:
Marieholms IS
Änggatan
241 72 MARIEHOLM
Telefonnummer 0760370629
Hemsida: www.marieholmsis.com
E-post: kansli@marieholmsis.com
Historik
Marieholms Idrottssällskap (MIS) grundades den 23 juli 1928. Redan tidigare hade det funnits idrottsföreningar i bygden, bl.a. en cykelklubb och föregångaren Marieholms Idrottsförening. Fotboll blev tidigt en grundpelare i föreningen och under de följande årtiondena klättrade Marieholms IS i seriesystemet. I början av 1950-talet spelade MIS i Skåneserien div.1. 1955 reviderades seriesystemet och MIS placerades i Mellanskånska serien div. 4.
Den 2 juni 1957 firades med pompa och ståt invigningen av den nya idrottsplatsen – Åvallen.
Under 1960- och 1970-talen skördade MIS flera framgångar: bl.a. erövrades NST-pokalen efter tre segrar i denna cup.
1978 firades klubbens 50-års jubileum på Åvallen. Föreningens olika lag visade upp sina färdigheter och tillställningen avslutades med att A-laget mötte Malmö FF. Matchen slutade 2-2.
1980- och 1990-talen innebar spel för Marieholms IS i div. 4 och 5 och MIS var framgångsrikt i diverse inomhuscuper.
År 2003 var ett mycket speciellt år för Marieholms IS. Dels firade klubben sitt 75-årsjubileum och det var också det året som klubben för första gången kvalificerade sig för spel i division 3.
2007 var ännu ett jubileumsår för Marieholms IS, vår idrottsplats Åvallen fyllde nämligen 50 år. Detta firades med pompa och ståt samt med matcher för föreningens alla lag. Evenemanget avslutades med att dagens A-lag mötte ett lag bestående av spelare i Marieholms IS representationslag under början av 90-talet.
2008 firades klubbens 80-årsjubileum med aktiviteter på Åvallen, föreningens lag visade upp sig och evenemanget avslutades med jubileumsfestligheter på Svalövs Folkets Hus.
Organisation
Marieholms IdrottsSällskap (MIS) är en förening i Mellanskåne som huvudsakligen bedriver fotboll för både ungdomar och vuxna. Merparten av föreningens verksamhet sker på den vackra Åvallen beläget centralt i Marieholm och MIS får kommunalt stöd till driften av anläggningen.
Dessutom arrangeras motionsgymnastik för vuxna medlemmar.
Föreningen har idag runt 160 medlemmar, varav 130 är aktiva i föreningens verksamhet.
Huvudparten av intäkterna kommer från företagssponsring, driftsbidrag, medlemsavgifter, arrangemang av mässor samt lotterier.
Seniorverksamheten
Efter 2 säsonger i Division 3 Södra Götaland spelade MIS representationslag under 2006-2010 i Division 4 Västra Skåne, under 2013 återfanns föreningen i Division 4 Norra. Under 2023 deltar föreningen i Division 5 Västra.
Till föreningens stora glädje kunde vi 2019 återigen anmäla ett damlag till seriespel. Laget spelade under 2021 i Div 4. Nordvästra. Tyvärr blev spelarunderlaget för litet igen och damlaget lades på is 2022.
Motionsgymnastik
Arrangeras för vuxna i Marieskolans Gymnastiksal två kvällar i veckan. Motionsgympan bygger på musik och rörelseglädje, och att alla, även nybörjare kan hänga med i rörelserna. Deltagarna gympar så mycket de kan, vill och orkar i sitt eget tempo.
Gympapassen bygger upp både styrka och kondition och de innehåller följande delar: uppvärmning, rörlighet, styrka, kondition, nedvarvning, stretching samt avslappning. Passen sätts ihop av varje ledare individuellt.
Tanken är att så många som möjligt skall få uppleva rörelseglädje till musik och att så många som möjligt skaffar sig en aktiv och positiv livsstil.
Ungdomsverksamheten
Föreningen bedriver fotbollsträning för barn och ungdomar från 5 år och uppåt. MIS följer Skånes Fotbollsförbunds rekommendationer om träning och matchspel och våra tränare/ledare utbildas kontinuerligt inom Skånes Fotbollsförbunds regi och inom Hjärt & Lungräddning samt Hjärtstartare.
Ungdomslagen deltar i serier arrangerade av Skånes Fotbollsförbund och olika knatteserier. Dessutom deltar lagen i diverse cupspel.
Målsättning och Vision
Marieholms IS har som ambition att vara en välskött förening som attraherar och engagerar befolkningen i bygden. Målsättningen är att bedriva en bred ungdomsverksamhet där alla som vill träna och tävla skall få tillfälle till detta i en positiv miljö.
Mål
Som ett komplement till föreningens stadgar har ett antal mål för verksamheten formulerats. Dessa mål ska följas upp och utvärderas årligen samt revideras vid behov.
Målen är uppdelade enligt följande:
- Huvudmål - grunden till hela verksamheten
- Delmål - mer avgränsade mål
- Säsongsmål - kortsiktiga och tidsbegränsade mål
Huvudmål
Marieholms IS drivs av en positiv och humanistisk människosyn där alla individer ska ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten efter egna förutsättningar.
Våra medlemmar deltar på lika villkor och får utvecklas till goda spelare, ledare och medmänniskor.
Föreningens målsättning är att individen ska ta ansvar för sig själv och andra, vilket innebär att vi arbetar tillsammans vad gälla social gemenskap, kamratskap, föreningskänsla och förhållningssätt. Detta medför att:
- Vi strävar efter att ha så många ungdomar som möjligt aktiva och att ha en så stimulerande verksamhet att de flesta väljer att fortsätta i föreningen upp till en vuxen ålder, då spel i något av seniorlagen blir aktuellt eller som ledare inom klubben
- Föreningens målsättning skall aldrig överstiga de ekonomiska förutsättningarna och en sund ekonomi i balans skall eftersträvas
- Vi strävar efter att ha roligt tillsammans – Allvaret och resultatet måste tonas ner.
- Vi uppmuntrar till sunda levnadsvanor och fysisk träning
- Klubben och individen är viktigare än det egna laget
- Vi vill vara starka i motgång och ödmjuka i medgång
- Inställningen är att alla medlemmar är lika viktiga och att alla spelare uppmuntras och bereds tränings- och tävlingsmöjligheter
- ”Vi känsla” dvs. samhörigheten är grundläggande
- Klubbtröja skall bäras med aktsamhet
- När vi representerar MIS har vi klubbens overaller/jacka
- Svordomar INTE skall förekomma
- Vi visar respekt för andra människor, både inom och utanför klubben
- Vi arbetar för en drogfri förening
Delmål
MIS skall ha:
- Klara regler för gruppindelning samt tävlingsdeltagande som tränarna och styrelsen tar fram tillsammans
- En balanserad ekonomi. Ekonomisk uppföljning skall göras löpande och nödvändiga åtgärder skall vidtagas
- En god planering och en väl fungerade organisation såväl på som utanför idrottsplanen
- Tränare och ledare av hög kvalitet med nödvändig utbildning. Egna spelare och föräldrar som vill bli tränare och ledare skall stödjas och uppmuntras i form av utbildning o dyl.
- Många engagerade medlemmar och föräldrar som skall känna sig välkomna att aktivt delta i klubbarbetet
- En väl fungerande information till klubbens medlemmar, samt en god extern kommunikation
- En prägel av framåtanda
- Ett aktivt samarbete och utbyte med andra klubbar och deras tränare, såväl inom som utanför Mellanskåne
- En fortsatt attraktiv hemsida (www.marieholmsis.com) som uppdateras kontinuerligt
Säsongsmål
Föreningen i stort likväl som varje lag skall inför säsongen formulera målsättningen och planera sin verksamhet. Detta skall därefter godkännas av styrelsen.
Följande skall göras under 2023:
- Genomföra föreningsutbildningar med hjälp av Skånes Fotbollsförbund, samt utbilda våra aktiva och intresserade till tränare och ledare
- Sträva efter att verksamheten går ihop ekonomiskt och gärna lämnar ett överskott för att förbättra likviditeten
- Vidta en fortsatt översyn och genomgång av intäkter och sponsorverksamheten. Skapa en handlingsplan för framtida större intäkter
- Öka antalet aktiva medlemmar och föräldrar i verksamheten
- Förbättra introduktionen för nya medlemmar och föräldrar
- Förbättra informationen från styrelsen och ledare till föreningens medlemmar
- Skapa skrivna instruktioner för ledare och föräldrar (hur sköta kiosken, var finns nycklar och utrustning etc.)
- Skapa en handlingsplan för att bli ”mer synliga” och därmed mera intressanta för flera människor i bygden – inte minst för nyinflyttade.
- Arbeta för ett utökat samarbete med Marieholms Byaförening och Skolan
- Skapa och fullfölja en årsplanering (förslagsvis sista helgen i oktober) för Röjardagar, Mässor, Cuper, Matcher, Träningsläger och Trivseldagar.
- Översyn av klubbens policydokument
Träningsinriktning för ungdomslagen
För de minsta är lek med bollen prioriterat, medan träningen blir mer och mer sofistikerad längre upp i åldersgrupperna.
5-9 år: Dessa barn skall i första hand leka fotboll. Enkla teknikövningar med mycket bollkontakt skall prioriteras - Slösa med beröm.
10-12 år: Här skall inriktningen i träningen vara teknik och bollbehandling med satsning på anfallsspel - Ge möjlighet till mer träning om så önskas och behövs.
13-16 år: I dessa åldrar är det viktigt att bygga vidare på den grundteknik som tränats in tidigare. Fortfarande skall inriktningen i första hand vara anfallsspelets teknik men även en teknik för försvarsspel bör tränas. Vidare bör bollbehandling i hög farts stimuleras - Ge möjlighet till mer träning om så behövs och önskas.
Målvaktsutveckling skall uppmuntras. Samtliga spelare skall få prova på att vara målvakt om de så önskar.
Alla ledare i föreningen använder sig av tematräning som träningsmodell. Minst antal träningar med samma tema är två stycken följande efter varandra.
Vi använder oss av materialet ”Vän med bollen” som komplement till tematräningen.
MIS skall ge de spelare som så önskar möjlighet till träning året runt. Aktiviteter inom andra idrotter skall tillåtas som komplement till fotbollsverksamheten – inte förhindras. Samarbete med dessa aktiviteter skall eftersträvas i syfte att individen alltid skall sättas i centrum och att träningen blir mer allsidig.
Våra träningsmål är viktigare än matchresultaten. Genom att uppfylla våra träningsmål skapar vi en bra kvalitet som på sikt leder till bra matchresultat.
Samtliga åldersgrupper skall varje år göra en verksamhetsplan som innehåller träningsmål samt en beskrivning om hur detta skall uppnås. Planen skall även innehålla redovisning av cuper och läger samt antalet träningar och matcher. I samband med årets slut skall denna målsättning stämmas av.
- Träningsläger
Knattar (5-7år) skall ges möjlighet till träningsläger i närområdet
Alla spelare från 8 år skall beredas tillfälle att åka på gemensamt träningsläger
- Laguttagning
5-9 år: Alla skall få spela lika mycket och efter sin förmåga samt på olika positioner
10-16 år: Träningsflit och ambition skall belönas och personlig mognad skall övervägas. Det är dock viktigt att förändringar sker gradvis i takt med spelarens utveckling.
- Utbildning av ledare
Alla nya ledare skall ges introduktion i föreningens policy och organisation.
Alla ledare måste ha utbildning i hjärt-/lungräddning.
5– 9 år: Målsättningen är att ledarna genomgått utbildningen ”Avspark” inom Skånes Fotbollsförbund.
10-12 år: Målsättningen är att ledarna genomgått utbildningen ”Avspark” samt ”Bas1” inom Skånes Fotbollsförbund.
13-15 år: Målsättningen är att ledarna genomgått utbildningen ”Avspark”, ”Bas1” och ”Bas2” inom Skånes Fotbollsförbund.
16 år och uppåt: Målsättningen är att ledarna genomgått utbildningen ”Avspark”, ”Bas1” och ”Bas2” inom Skånes Fotbollsförbund.
Utbildningsansvarig inom klubben skall samla ledarna i oktober varje år för genomgång och planering av framtida utbildning.
Styrelsepolicy
Styrelsen har det yttersta ansvaret för klubbens skötsel och verksamheten planeras fortlöpande under hela verksamhetsåret tillsammans med representanter från de olika verksamhetsområdena.
Tränar- och Ledarpolicy
Tränare och ledare inom MIS:
-
ansvarar för spelarnas utveckling i teknik och kunskap inom sporten, men fungerar även som stöd för den enskilde spelaren
-
skall ha tålamod, engagemang och vilja som viktiga egenskaper
-
skall vara positiva och uppmuntrande
-
skall främja kamratandan och få spelarna att förstå att fotboll är en lagsport både på och utanför planen
-
arbetar i Team, stöttar varandra och utvecklar sina kunskaper
-
skall verka för rent spel – både på och utanför planen
-
skall vara starka i motgång och ödmjuka i medgång
-
skall inte ställa större krav på spelaren och laget än de kan klara med tanke på kunnande, utveckling och ålder
-
skall ge spelarna information om vikten av sunda levnadsvanor och rätt sammansatt kost
-
erbjuds nödvändig utbildning inom bland annat Skånes Fotbollsförbunds regi
-
skall ta del av klubbens riktlinjer och normer och följa dessa
-
skall tillsammans med styrelsen och föräldrar samarbeta i frågor som rör den enskilde spelaren i tränings- och tävlingsverksamhet
-
skall fortlöpande informera till styrelsen/ungdomsansvariga om utvecklingen av spelarna samt delge ansvariga om avvikelser sker samt vara lyhörd för idéer och förbättringar
-
skall sköta lagets administration (medlemsavgifter, närvarostatistik etc.)och
se till att det finns en förteckning med fullständiga namn och telefonnummer på ledare och spelare
-
är föreningens ansikte utåt och skall uppträda på ett sådant sett så att MIS lyfts fram på positivt sett
-
skall medverka till att en årlig planering upprättas och efterföljs samt skriva en årsberättelse om lagets verksamhet
-
skall verka för en god kontakt med föräldrarna och arrangera ett föräldramöte i början på året
-
skall verka för att årliga utvecklingssamtal genomomförs med samtliga spelare från 12-årsåldern.
-
skall aldrig låta en sjuk eller skadad spelare delta i träning eller match
-
förordar att samtliga spelare duschar efter varje träning och match – detta för att främja en god hygien, men också för att stärka samhörigheten efter avslutad övning.
Spelarpolicy
Vid matcher står klubben för tröja, kortbyxor och strumpor i klubbens färger. Övrig utrustning står spelaren själv för.
Som spelare är det viktigt att följande regler efterlevs:
- Benskydd är obligatoriskt på träning och matcher
- Lyssna till tränare/ledare och följ givna instruktioner
- Verka för en god kamratanda - både i med- och motgångar
- Alltid visa hänsyn till varandra på och utanför planen
- Komma i tid till träning, matcher och andra samlingar laget har
- Meddela tränare/ledare vid förhinder
- Meddela tränare/ledare innan träningspassets början, om man måste gå tidigare från träningen
- Alltid försöka göra sitt bästa och anstränga sig på varje träning och vara behjälplig med praktiska göromål (ex. bollar, koner, västar, mm).
- Alltid uppträda på ett sådant sett att MIS lyfts fram på positivt sett.
- Förbered dig inför träning och match med till exempel riktig kost, sömn och utrustning
- Efter varje träning och match skall samtliga spelare duscha gemensamt – detta för att främja en god hygien, men också för att stärka samhörigheten efter avslutad övning.
Föräldrapolicy
Föräldrar är välkomna att titta på träningen och njuta av träningsfliten samt känna gemenskapen.
Det bör finnas två ansvariga föräldrar till varje lag som hjälper tränare och ledare vid matcher och ev. träningar samt administration kring laget.
Ledarna står för kunskapen om sporten - du som förälder måste ge dem förtroendet att de gör sitt bästa för spelarna och sporten. Ledarnas arbete förutsätter att de får hjälp av dig som förälder.
Som förälder är du oerhört viktig för att klubben skall fungera samt att ditt barn mår bra och trivs med sin aktivitet. För att klubben skall fungera, ditt barn skall kunna utvecklas på bästa sätt och tränarna få mesta möjliga tid till träningen är det nödvändigt att du som förälder:
- visar ditt engagemang och intresse för ditt barns idrott, uppmuntra och finns till som stöd när de behöver – även om framstegen låter vänta på sig
- låter ditt barn misslyckas – utan negativ kritik från dig
- håller dig informerad om ditt barns planerade aktiviteter
- hejar på ditt barns lag vid matcher, men låter våra ledare ge instruktioner och sköta matchningen – även till ditt eget barn
- uppträder på ett sådant sett att MIS lyfts fram på positivt sett.
- ställer lagom krav på ditt barn - uppmuntra istället för att kritisera
- har ansvar för transporter till träning och matcher för ditt eget barns skull
- visar tillit till klubbens tränare i deras beslut, regler och riktlinjer
- verkar för en god kommunikation mellan tränare, spelare och andra föräldrar
- uppträder korrekt mot tränare/ledare och domare/domslut
- informerar om barnet har någon sjukdom, allergi eller medicinering som är viktig för tränaren att veta
- har ansvar för att ditt barn meddelar förhinder till tränare/ledare
- tänker på barnens förberedelser inför träning och match: t.ex. kost, sömn och utrustning
- betalar medlems- och deltagaravgifter i rätt tid – föreningen har kostnader för t.ex. spelarförsäkring, planhyror och utrustning
- ställer upp på de arbetsuppgifter som krävs för att föreningen skall kunna driva sin verksamhet med nuvarande omfattning och ekonomiska förutsättningar
Alkohol- och Drogpolicy
Idrottsrörelsen ställer sig bakom samhällets mål att minska alkoholkonsumtionen och framför allt senarelägga ungdomars alkoholdebut. Som landets i särklass största ungdomsrörelse har vi ett ansvar när det gäller idrottsungdomars alkoholvanor. Undersökningar gjorda på idrottsungdomar visar också att dessa använder alkohol i mindre utsträckning jämfört med riksgenomsnittet.
Genom idrottens ordinarie verksamhet lär sig barn och ungdomar att värna om sin kropp. I föreningar blir de också delaktiga i en positiv gemenskap, som i sig fungerar förebyggande. Kontakten med positiva förebilder i form av ledare, och äldre aktiva utgör ytterliggare en positiv faktor. Det är i denna verksamhet idrottsrörelsen ger sitt viktigaste bidrag till kampen mot alkoholens skadeverkningar.
Utgångspunkten måste vara att idrotten ska utgöra en trygg miljö också ur alkoholsynpunkt. Föräldrar ska med förtroende kunna låta sina barn delta i föreningslivet. Detta ställer också krav på idrottens ledare, som i sin samvaro med barn och ungdomar måste vara medvetna om sin roll som vuxna förebilder.
Idrottens alkoholpolicy innebär bl.a.:
Att inga alkoholdrycker ska förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar t. ex under träningsläger och tävlingar eller resor till och från dessa.
Att man undviker försäljning av alkoholdrycker till allmänheten i samband med idrottsevenemang. I det fall utskänkning förekommer i samband med större arrangemang av evenemangskaraktär har arrangerade förbund/förening ett särskilt stort ansvar för att ordningskravet beaktas.
Att idrottsföreningar och förbund uppmärksammar gällande lagstiftningar avseende marknadsföring av alkohol.
Att idrottsföreningar och förbund i sponsorsammanhang avstår från sådana åtaganden som kan uppmuntra eller på annat sätt leda till ökad alkoholkonsumtion.
Att SvFF i samverkan med SISU och nykterhetsrörelsen tar upp alkoholfrågorna i sin ledarutbildning för att stimulera förbund, föreningar, ledare och aktiva till diskussioner i syfte att nå en samlad policy efter det egna förbundets och den egna föreningens förutsättningar.